16-4-2011, 10:00 uur
De Weide Steen, Stinsweg 15 Zwolle

Titelkansen om zeep bij WVF

Veel tegenslag voor BAS.

BAS beleefde een zeer onplezierige zaterdagochtend in Westenholte. Naast dat het team van WFV verslagen moest worden was het ook zo dat er moeilijk te begrijpen beslissingen waren die geslikt moesten worden en die waren sterk in het nadeel van BAS. Het was een eerste helft van aftasten en een sterker WVF en een ruststand van 1-0. Gedurende de tweede helft was er een sterker BAS en was onder andere de 50e minuut bepalend. De correcte gelijkmaker van BAS werd afgekeurd en in dezelfde minuut maakte WVF de 2-0. In de slotminuten maakte BAS de zeer verdiende treffer. Ruim daarvoor had BAS al een duidelijke strafschop moeten hebben. Ook was een ander zeer belangrijk moment bepalend toen een doorgebroken speler van BAS alleen op de keeper af ging en de bal duidelijk buiten de zestien met de handen werd gekeerd. Ook dit ontging de scheidsrechter en de kans was om zeep geholpen.

De verslaggever heeft lang moeten denken hoe nu verslag te moeten doen. Enigszins sprakeloos en woelend in zijn bed, kon niet anders de conclusie worden getrokken dat de invloed op de wedstrijd zo groot was dat BAS het nooit zelf had kunnen redden. Of ze hadden in hele goede vorm moeten zijn, en dat waren ze niet. Hiermee moet het team van WFV niet te kort worden gedaan want het team speelde als titelkandidaat.

BAS begint wel gelijk met een goede kans van Joran Petersen die deze week heel wat te verstouwen had maar er toch duidelijk weer stond. In de eerste minuut opent hij bijna de score vanaf links met een afstandschot. In de 5e minuut krijgt WFV voor een minuscuul duwtje een van de veel gegeven vrije trappen buiten de zestien. De bal hobbelt eenvoudig het doel in en de 1-0 is een feit. WVF krijgt daardoor vertrouwen en laten het betere voetbal zien en hebben het meeste balbezit. Toch krijgt BAS nog enkele kansen voor een gelijkmaker. WVF raakt ook nog een keer de paal maar verder houdt de verdediging van BAS goed stand waarbij zeker Tom Lagendijk nagenoeg onpasseerbaar is. Kort voor de rust is er een prachtige kans voor BAS wanneer Joran de bal strak voor het doel over de grond jaagt en de bal bij de tweede paal komt waar vervolgens Sven Hoiting en Walid El Achak achtereenvolgens de bal niet over de doellijn krijgen mede door een elleboog van een WFV-speler die de bal daarmee keert op de doellijn. Bedenkelijk maar geen strafschop.

BAS heeft er de tweede helft weer zin in en zijn gedreven op zoek naar de gelijkmaker. De duels worden vaker gewonnen en BAS is meer op de helft van WVF. Dit leidt al snel tot kansen. Joran schiet de bal van afstand rakelings over de kruising. Tim Suter valt geblesseerd uit en Patrick Woud komt erin en BAS gooit alles op de aanval. In de 50e minuut heeft BAS een hoekschop die door Gerwin rechtstreeks bij de tweede paal in het doel wordt geschoten. Spelers van WVF vallen al teleurgesteld op de grond en het gejuich is groot, maar de scheidsrechter meent gezien te hebben dat Sven de keeper heeft gehinderd. Sven stond inderdaad bij de keeper en mag daar ook staan en wat de keeper onderneemt is zijn eigen verantwoordelijkheid, maar de scheidsrechter keurt het doelpunt af. Uit de eerste de beste counter maakt WVF dan de 2-0. BAS blijft vol overgave als team knokken om terug te komen in de wedstrijd. Gerwin dribbelt de zestien aan met de bal aan zijn voet en wordt links in de zestien vlak voor de keeper neergehaald door een verdediger. De scheidsrechter is de enige die er niets in ziet. BAS blijft het proberen en loopt opnieuw alleen op de keeper af en een metertje buiten de zestien wordt de bal met hand gekeerd maar het ontgaat de scheidsrechter opnieuw. In de D’s wordt zoiets nog niet met rood bestraft maar het was op zijn plaats geweest als de keeper vijf minuten op de bank had plaats moeten nemen en dat BAS nu ook eens een directe vrije trap net buiten de zestien had gekregen. Aanvoerder Gerwin mag kort daarna wel vijf minuten op de bank; de reden is niet duidelijk. BAS blijft ondanks het gedoe voetballen en maakt in de 59e minuut de aansluitingstreffer omdat Jerry vanaf links de bal in de verre hoek werkt. BAS redt het ondanks de blijvende inzet niet meer en weet zich verslagen en uitgeschakeld voor de titelkansen.

Uiterst jammer dat de uitschakeling op deze wijze moest gebeuren. BAS speelt maandagavond al de halve finale voor de beker en moet deze wedstrijd snel proberen te vergeten.

Jerry van Lienden

WVF D2 - BAS JO13-1: 2 - 1

5' doelpunt 1 - 0
51' doelpunt 2 - 0
59' doelpunt 2 - 1  Jerry van Lienden (-)