19-2-2011, 10:00 uur
Sportpark De Vormt, Vormtweg 7 B Urk

Zinvol oefenduel voor BAS tegen 2e divisionist URK

BAS kon Urk enigszins aan!

De uitslag doet het misschien niet vermoeden maar BAS speelde tegen het drie klassen hoger spelende Urk een redelijke wedstrijd. Het gevoel na afloop was dan ook anders dan afgelopen maandagavond tegen VVOG. Ondanks de nederlaag waren spelers en leiding nu tevreden met het vertoonde spel. Urk was de terechte winnaar maar de uitslag van 5-1 was niet helemaal de goede weerspiegeling. Zeker een tweetal doelpunten van Urk waren onnodig omdat de verdediging even niet wakker was. Er waren flinke periodes in de eerste helft maar ook zeker de fase na rust dat BAS volwaardig mee deed en ook zijn kansen kreeg. Opvallend was opnieuw de rol van Tom Lagendijk die heel gedisciplineerd zijn positie invult en heel veel aanvallen van Urk tijdig onderbreekt.

Er waren twee zieken, Sven Hoiting en Martin Piek, in de selectie van BAS en er was besloten geen vervangers op te roepen. Marcel de Boer was de eerste helft reserve.

Bij het begin van de eerste helft moest BAS even het tempo van Urk aanvoelen. In duels zie je ondanks de waarschuwingen maar begrijpelijk, dat er sneller gehandeld moet worden met de bal door BAS. Urk komt al vroeg op voorsprong als ze even vrij eenvoudig een aanval kunnen opzetten in van dicht bij het doel kunnen raak schieten. Gedurende de eerste helft wordt BAS steeds sterker en zijn ze steeds vaker op de helft van Urk te vinden. Patrick Woude krijgt in de 20e minuut de grootste kans om de gelijkmaker te maken maar schiet helaas net voorlangs. Niet lang daarna krijgt Urk onterecht een indirecte vrije trap in de 16 omdat Tim Suter de bal correct terugspeelde op de keeper Hessel Bregman, met de knie. Uit de rebound van die vrije trap wordt een nieuwe vrije trap net buiten de 16 gegeven en schiet Urk raak; 0-2. Joran Petersen krijgt voor rust ook nog een prachtige kans om de aansluitingstreffer te maken maar mist helaas.

In de rust konden de puntjes nog een beetje op de i worden gezet. Marcel de Boer kwam er in voor Rick van Os. Het spel was best al wel ok maar na rust kwam BAS nog sterker te voorschijn en waren ze opgewassen tegen Urk. Urk gaf op zijn beurt het goede voorbeeld hoe je met kansen om gaat en maakte na een goede combinatie dan toch de 3-0 die vlak voor het doel naar binnen kon worden geschoven. BAS raakt nog de paal en ook andere mogelijkheden gaan verloren. Urk schiet zeer kansrijk van dichtbij over het doel. De supporters van BAS geven nog is gas net als in de eerste helft waarbij de aanmoedigingen duidelijk te horen zijn; een leuke sfeer op het hoofdveld van zo’n topclub. Mentaal zakt BAS dan ook niet weg in het laatste kwartier zoals tegen VVOG; het team blijft meer een team ondanks de foutjes die nu worden afgedwongen door Urk. De 4-0 ontstaat door een aanval over rechts van Urk die onze jonge telg Ruben Stuifzand niet krijgt gekeerd en Tim Suter geeft de hele wedstrijd goed rugdekking maar de vleugelaanvaller van Urk passeert hem ook waarbij de bal wordt voorgezet vlak voor het doel en wordt ingetikt. Kort daarop maakt BAS zijn dik verdiende doelpunt omdat Jerry van Lienden op links wordt gelanceerd nu en hij goed afrond door niet eens zover voor de achterlijn goed uit te halen. BAS geeft op dat moment nog gas om nog op jacht te gaan naar een doelpunt maar is het toch Urk. De spits van Urk krijgt bij geluk de bal en de verdediging staat daardoor niet goed opgesteld. Ruben Stuifzand probeert met een sliding in de 16 nog in te grijpen maar verrast daardoor keeper Hessel Bregman waardoor de bal door rolt het doel in; eindstand 5-1.

Het getoonde spel en het mentaal op de been blijven waren de zichtbare winst van dit oefenduel.

Jerry van Lienden

URK D1 - BAS JO13-1: 5 - 1

5' doelpunt 1 - 0
23' doelpunt 2 - 0
34' doelpunt 3 - 0
48' doelpunt 4 - 0
50' doelpunt 4 - 1  Jerry van Lienden (Joran Petersen)