BAS JO13-1 - DOS Kampen D1 : 3-4

BAS JO13-1 3 - 4 (1 - 2) DOS Kampen D1
21-11-2009, 10:30 uur

Prima inzet van BAS D1

Na een rumoerige trainingsweek stond de wedstrijd tegen Dos Kampen D1 op het programma. In het voorbereidingstoernooi werd BAS D1 nog met 4-0 afgedroogd door de Kampenaren, in een wedstrijd van 20 minuten. Dus van enig ontzag voor deze tegenstander, die in de competitie nog maar tegen 1 nederlaag was aangelopen, kon begrip worden opgebracht.

De begeleiding toonde misschien begrip, de spelers niet. Die lieten duidelijk zien geen enkel ontzag te hebben voor de prima reeks die Dos Kampen had neergezet in de competitie. Ook het meedoen van gelegenheidslinkshalf Simone Kets was voor de spelers een extra impuls om alles te geven vandaag. Met veel inzet, en een duidelijk zin om te voetballen, begonnen de Biddinghuizenaren aan de wedstrijd. Dos Kampen had in het begin van de wedstrijd het betere van het spel, een creëerde een aantal mogelijkheden. Maar de verdediging van BAS hield te tegenstander ver van het doel af. In de 9e minuut lukte het de aanvallers van Dos Kampen toch om voor het doel van Rick van Luenen te komen en in de scrimmage die volgde, scoorde de oplettende Kampense spits het openingsdoelpunt. Bas herpakte zich snel en kreeg meer invloed op het spel, waardoor het spel zich voornamelijk afspeelde rond de middenlijn. Altijd een teken dat ploegen aan elkaar gewaagd zijn. Het lukte de BAS middenvelders niet om de aanvallers vaak te bereiken, dus werden er weinig kansen gecreëerd. Het viel wel op dat de bal niet ver kwam, en niet hoog, en niet strak. Ook Dos Kampen had moeite met de bal, maar 2e jaars hebben nu eenmaal meer kracht in de benen dan 1e jaars spelers, dus was dit probleem vaker bij BAS te zien. Direct in de kleedkamer aangekomen begon de klaagzang over de bal, deze zou te zwaar zijn. Leider Danny Maassen stapte direct naar de scheids, en ja hoor. We speelden met een te zware bal.

Even de officiële reactie van de KNVB erbij gehaald:
Er bereiken ons regelmatig geluiden dat verenigingen voor met name de D-pupillen een seniorenbal gebruiken. Dat is niet de bedoeling! Er dient als volgt gespeeld te worden bij de pupillen: Bij de E- en de F-pupillen wordt gespeeld met een bal maat nummer 5 met een maximaal gewicht van 320 gram, minimaal 290 gram. Bij de D-pupillen wordt gespeeld met een bal maat nummer 5 met een maximaal gewicht van 370 gram, minimaal 320 gram (bron: website KNVB).
In de column van het programmablad is hier onlangs ook over geschreven. Worden de columns in het programmablad dan niet gelezen? De vele discussies hierover bewijzen het tegenovergestelde. Beste beleidsbepalers, waarom toch steeds weer dit soort fouten. Pupillen moeten trainen met de juiste ballen waar men ook wedstrijden mee speelt. BAS D1 speelt in de zo gewenste 1e klasse. Dit betekent dat de spelers meer weerstand hebben, en ook beter worden opgeleid. Maar ook dat ze op hun tenen moeten lopen om aan te haken bij het niveau van de tegenstanders. Dan mag het niet zo zijn dat dit soort belangrijke details niet kloppen!

Goed, de verslaggever dwaalde even af. Terug naar de wedstrijd, we waren in de slotminuten van de 1e helft. Spits Gerwin Schaap werd in de 28e minuut aangespeeld, en toonde zijn specialiteit aan de toeschouwers; een lange solo bracht hem in het 16-meter gebied, en er restte de verdediger niets anders dan hem neer te leggen, penalty. Yordi Schols nam zijn verantwoordelijkheid en scoorde de gelijkmaker. In de blessuretijd kreeg BAS een doeltrap. Helaas werd deze spelhervatting door een Dos speler onderschept, en deze maakte fraai af waardoor we met een 1-2 achterstand richting de kleedkamer gingen.

In de kleedkamer was er applaus, voor de latere “Speler van de wedstrijd” Ellen Graumans, voor haar 1e “nuttige” overtreding in haar lange voetballoopbaan. Uiteraard kreeg ze deze dagtitel niet voor deze overtreding, maar voor haar goede spel en inzet. Felheid, snelheid , en agressiviteit werd gepredikt door de trainer, en daar gingen de “parels” weer richting hoofdveld. Met opgeheven hoofd, en met een duidelijk doel voor ogen.

Nu was het BAS D1 dat het initiatief overnam, maar door de individuele kwaliteiten van Dos Kampen bleef het spel zich rond de middenlijn afspelen. Helaas viel uit de spaarzame momenten dat Dos voor het doel van de Biddinghuizenaren kwam, in de 43e minuut toch de 1-3. Maar de koppen gingen niet hangen en BAS knokte door. 3 Minuten later gevolgd door een doelpunt bij de 1e paal, na een goed indraaiende corner van Dos Kampen. Even, heel even, zag je de teleurstelling. Maar weer werden ruggen gerecht, en de mouwen opgestroopt. Ook bij een 1-4 achterstand bleef de formatie van de trotse begeleiders doorgaan. Het spel speelde zich nu alleen nog maar op de helft van Dos Kampen af, wat op zich een groot compliment waard is. Het was in de 50e minuut waarin 2 overtredingen na elkaar in het 16-metergebeid, de bal weer op de stip deed belanden. Ook nu schoot Yordi de bal weer hard en strak in het Kamper net, 2-4. Een vrije trap in de 59e minuut werd door Jesper Claassen uitstekend voorgezet, en prachtig ingekopt door Simone Kets. Das Anschlüßtor was gemaakt. BAS D1 zette nog volle bak druk door de prima spelende laatste man en geblesseerd aan de wedstrijd begonnen Jesper, mee naar voren te sturen. De tijd die restte was helaas tekort om nog een doelpunt te maken.
Op basis van de kansenverhouding nam Dos Kampen de punten verdiend mee naar huis. Maar BAS D1 heeft laten zien over de juiste mentaliteit te beschikken. Ze lieten zien dat, wanneer het niet voetballend niet gaat, dat er dan maar geknokt moet worden.

En dat nemen we weer mee naar de volgende trainingen en wedstrijden. De volgende wedstrijd is tegen Go Ahead Kampen D1. Dit is de ongeslagen koploper van de competitie. Maar BAS D1 heeft laten zien dat ze niet onder de indruk raken van de reputatie van tegenstanders.

Yordi Schols

Simone Kets

BAS JO13-1 - DOS KAMPEN D1: 3 - 4 (1 - 2)

9' doelpunt 0 - 1
28' doelpunt 1 - 1  Yordi Schols (-)
31' doelpunt 1 - 2

43' doelpunt 1 - 3
46' doelpunt 1 - 4
50' doelpunt 2 - 4  Yordi Schols (-)
59' doelpunt 3 - 4  Simone Kets (Jesper Claassen)

Speler van de wedstrijd: Ellen Graumans